28 de novembre del 2013

Rúbrica d'Avaluació (Activitat Moodle)

En la darrera sessió de classe que es va dur a terme el passat divendres 22 vam treballar el disseny i avaluació de propostes d'E-Learning. És per això que juntament amb la meva companya Esperanza Moreno vam elaborar una rúbrica d'avaluació que es correspon amb una activitat realitzada a l'aula Moodle i que vàrem presentar setmanes enrere.

En aquest sentit l'activitat que vam desenvolupar a través de la plataforma Moodle guardava relació amb la temàtica "Experiencias y/o proyectos educativos innovadores que integran las TIC en su propuesta". L'activitat consta des dues parts una més individual i l'altre més grupal, a nivell de tot el grup-classe, ja que posen en comú els diferents casos treballats.


Així, doncs, en primer lloc els alumnes havien de llegir un dels casos que podem trobar en l'obra "Buenas prácticas con TIC en software libre para la creación de libros digitales". Un cop feta la lectura els convidem a fer la seva pròpia reflexió en un fòrum general obert a tot el grup, tot proposant-hi algunes qüestions que els han d'ajudar a estructurar la seva reflexió.

En relació a la rúbrica d'avaluació que hem realitzat i que presentem en forma de graella podem veure com en la primera columna presentem els criteris generals a partir dels quals durem a terme l'avaluació mentre que a nivell horitzontal veiem els diferents nivells en què podem puntuar cada criteri, especificant doncs a quina nota numèrica es correspon cadascuna de les qualificacions (Excel·lent, Notable, Aprovat i Suspès).

Hem de tenir present que es tracta d'una rúbrica preparada per a ser emprada un cop el/l'alumne ha fet la seva reflexió en el fòrum general. A partir d'aquesta s'analitzaran aspectes com si han comprès els elements clau de la lectura, si han fet una bona síntesi d'aquesta o bé si saben justificar i argumentar les seves idees.




Aquest model de rúbrica estarà disponible per als alumnes des d'un principi, ja que els ha de servir a l'hora de treballar i fer la feina i tenir clares les orientacions que han de seguir i saber sota quins criteris se'ls avaluarà. Un cop es doni l'activitat per finalitzada el tutor/docent, partint d'aquesta rúbrica, serà l'encarregat de puntuar criteri per criteri la reflexió de cadascun dels alumnes.

27 de novembre del 2013

Les tauletes digitals en l'àmbit educatiu - PERE MARQUÈS

El passat divendres 15 de Novembre ens va visitar en la sessió de l'assignatura de Tecnologies per a l'Aprenentatge i el Coneixement en Pere Marquès professor recentment jubilat de la Universitat Autònoma de Barcelona, per a parlar de l'ús de les tauletes digitals a les aules.

Perquè considerem que és imprescindible incorporar les TIC a l'Educació?(Tres grans raons):
  • Competència digital informacional de l'alumnat: És una obligació, com a futurs educadors que serem, que totes les persones que passen per les nostres mans adquireixen una certa competència digital i, per tant, saber moure's per internet, fer una cerca determinada, crear informació,... amb intel·ligència. Això només serà possible mitjançant la pràctica, aquesta és la capacitarà i dotarà de certes competències als alumnes per a saber moure's amb criteri i treballar per internet.
  • Actualització curricular. Avui en dia la presència de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació a les aules és total sigui quina sigui la matèria i, precisament, aquesta inclusió de les TIC a les aules implica una necessària actualització curricular.
  • Innovació metodològica. En general els educadors estem fent les coses malament a les aules, és impensable presentar amb els recursos que tenim avui en dia percentatges de fracàs escolar de fins a un 30%. Si sense tecnologia no acaben de trobar la manera de funcionar, no és possible millorar aquestes dades amb la inclusió de les noves tecnologies? La tecnologia serà bona només en alguns casos però és imprescindible que sapiguem fer un bon ús d'aquesta.
Segons el vostre parer quins avantatges i inconvenients aporten les tauletes digitals quan entren a les aules-classe? On veieu que està el valor d'afegit?
Un primer avantatge a destacar és l'alt component motivacional que té una tauleta digital vers el tradicional llibre de text, en aquest sentit doncs, penso que la motivació dels alumnes per aprendre pot ser realment superior a la que habitualment. D'altra banda destacar-ne també la multivarietat de recursos que una eina tecnològica com la tauleta digital ens ofereix, és a dir, aquesta té una gran multifuncionalitat així com també multitud d'aplicacions interessants de poder aplicar en l'àmbit educatiu.

En relació als inconvenients, deixant de banda l'elevat cost econòmic d'aquestes donat que entenem que l'escola ja disposa d'aquestes, penso que l'inconvenient clau el trobem amb la metodologia a desenvolupar a classe, és important fomentar un bon clima d'aprenentatge i, per tant, treballar amb una metodologia que afavoreixi l'aprenentatge profund. És precisament aquesta idea la que destacaria com un dels valors afegits que en destacaria de l'ús de les tauletes digitals a les aules. És important, també, no passar per alt les possibles distraccions que poden patir els alumnes, ja que normalment són els primers experts en aquestes eines i, per tant, el seu domini els permet treballar i distreure's més fàcilment. Així, doncs, tornaria a incidir en la importància de la metodologia del docent a l'aula, ja que una bona adequació d'aquesta la que ens assegurarà grans resultats en aquest sentit.

Quin impacte hi ha o hi pot haver en l'aprenentatge dels nostres alumnes quan s'utilitzen les tauletes digitals? Creieu que milloren el seu rendiment acadèmic?
En aquest cas, tornaria a destacar l'elevat component motivacional que comporta l'ús de recursos i diferents eines innovadores, especialment en quant les TIC. Aquesta motivació és la que ens ha de permetre fomentar un bon ambient de treball, treballant aspectes com la cohesió de grup, el treball en equip, cooperació,... En relació al rendiment acadèmic penso que es tracta d'un element molt relatiu, perquè el rendiment acadèmic el podem mesurar numèricament, per les notes que obtenen o bé en termes més abstractes com la participació a l'aula, l'elaboració de les diferents activitats,... És per això que considero que són una eina molt important que fent-ne un bon ús pot suposar unes avantatges enormes en relació al procés d'E-A dels alumnes, però és important saber el com fer-ho, com treballar-ho i, també, el com avaluar-ho.

25 de novembre del 2013

LA WEB 2.0

El concepte de Web 2.0 sorgeix al voltant de l'any 2000 i la principal característica del sistema 2.0 és la manera en què es construeix la informació així com també la distribució de serveis o la col·laboració entre persones. A més a més, es tracta d'un sistema que no requereix un gran coneixement en la matèria per poder  publicar informació a internet.

Però quina és la diferència entre la Web 1.0 i la Web 2.0? A continuació adjunto un vídeo que considero que és molt representatiu i que ens ajuda a diferenciar molt bé entre tots dos conceptes.


Un cop feta la diferenciació entre tots dos conceptes i haver-nos introduit en el món de la Web 2.0 en podem destacar que els principis d'aquest conjunt de llocs web. Així, doncs, els principis de la Web 2.0 són:
  • La web com plataforma
  • Aprofitament de la intel·ligència col·lectiva. El fet de poder compartir informació amb la resta del món és el que facilita el foment d'aquesta intel·ligència col·lectiva
  • La gestió de la base de dades com a competència bàsica
  • Model de programació lleugera, cerca la simplicitat. El fet de poder utilitzar-les en línia és el que motiva que aquestes hagin de ser el més simple possible en relació al seu ús.
  • Software no limitat a l'ús d'un sol dispositiu. Normalment totes les aplicacions tenen una versió per a l'ordinador, el telèfon mòbil, la tablet,...
Per tant, si partim d'aquests principis considero que hi ha dues idees bàsiques a destacar i que hem d'ésser capaços de relacionar sempre amb la sistema de Web 2.0. D'una banda el concepte de web com a plataforma que ens permet continuar treballant amb molta simplicitat, fet que ens ajuda a apropar les noves tecnologies a tothom. D'altra banda, és important destacar aquest tothom, ja que amb la Web 2.0 la informació no depèn únicament del WebMàster o Administrador, sinó que els usuaris, les persones som les encarregades de crear, construir i compartir la informació entre nosaltres, introduint el concepte d'intel·ligència col·lectiva.

Alejandra Bosco per la seva part ens aporta en una de les entrades del seu blog un esquema que reflecteix de forma molt sistematitzada les diferents aplicacions que pot tenir el sistema Web 2.0 i que van molt vinculades als principis anteriorment esmentats, els quals també apareixen en aquest esquema.


Aquest esquema ens permet apreciar la multivarietat de funcions que ofereix la Web 2.0 i que els usuaris podran desenvolupar depenent de l'ús que aquests en vulguin fer. De totes formes són trets característics de l'entorn 2.0 la interacció entre persones, la gestió de la informació així com poder compartir aquesta. En recursos online de què disposem són innombrables i és per això que nosaltres, els usuaris, hem d'ésser capaços de fer un bon ús d'aquest sistema 2.0, per tal d'aprofitar les potencialitats i avantatges que aquest ens ofereix.

En relació a l'àmbit educatiu la Web 2.0 ha suposat un avenç important, ja que l'ús de les diferents plataformes web com blogs, wikis, aules moodle,... ha facilitat la construcció del coneixement, si parlem des d'una perspectiva constructivista de l'aprenentatge, donat que més enllà del simple ús d'un ordinador, aquests i molts altres recursos ens ajuden a fomentar la interacció entre els alumnes (també entre docent-discent) així com també el fet de crear un bon clima d'aprenentatge.

Així, doncs, considero que la Web 2.0 ha resultat ser un avenç importantíssim en l'àmbit de les noves tecnologies però també a nivell educatiu, gràcies a la possibilitat de poder compartir tota la informació que desitgem fomentant, doncs, el treball en xarxa dels diferents usuaris que hi participen. En el cas del context del grup-classe destacaria el treball cooperatiu-col·laboratiu fomentant un bon ambient d'aprenentatge, on els alumnes són els encarregats del seu propi procés d'E-A i, per tant, participen de forma activa en aquest.

15 de novembre del 2013

Experiències del M-Learning amb Josep Maria Silva

El passat divendres 25 d'Octubre vam rebre la visita del professor Josep Mª Silva que actualment treballa com a Gestor Territorial de l'Àrea TIC al Vallès Occidental, malgrat ha treballat també en l'àmbit de l'educació formal com a mestre, coordinador de cicle, cap d'estudis i director.

En Josep Maria Silva ens va presentar el M-Learning o també conegut com aprenentatge electrònic mòbil, el qual podríem definir com una "metodologia d'ensenyament i aprenentatge basada en l'ús d'aplicacions dels dispositius mòbils, especialment aquells amb connectivitat a internet". Especialment ens va presentar alguns dels projectes, en què ell mateix ha participat, vinculats amb els codis QR i la Realitat Augmentada.

Avui en dia quan parlem de les noves tecnologies, a nivell educatius, tendim a imaginar-nos l'ordinador, el portàtil de cada alumne, la pissarra digital i/o altres recursos online, però en canvi ens és difícil pensar directament en els dispositius mòbils i la seva possible aplicació en l'educació. No podem negar que el telèfon mòbil s'ha convertit en l'acompanyant del nostre dia a dia i és per això que s'ha de treballar i explorar aquesta vessant més educativa, ja que realment ens trobem davant d'un món ple d'oportunitats.

Els codis QR i la Realitat Enriquida:
Aquests són dos conceptes que van íntimament lligats, és a dir, podem dir que un dels avantatges que ens ofereixen els codis QR és la possibilitat d'enriquir la realitat. Aquest és un procés desconegut però cada cop més freqüent i que es basa en aportar informacions complementàries (vídeos, àudios, imatges, sistemes de resposta ràpida,...) a la informació que nosaltres accedim.

Els codis QR (Quick Response Code) "són una evolució dels codis de barres tradicionals a un format bidimensional decodificable des d'un simple dispositiu mòbil o PC amb càmera de fotos i el software lliure adequat". La principal avantatge d'aquest és la quantitat de caràcters que hi poden emmagatzemar, donat que un codi de barres tradicional no permet introduir més de 2710, però en canvi amb el codi QR en podem afegir fins a 7089.

Però quin tipus d'informació podem incloure-hi? Bé el contingut d'un QR pot ser des d'un simple text fins a una trucada de telèfon, imatges, sons, vídeos, VCard, SMS,... Així, doncs, veiem com a partir d'un simple codi podem accedir fàcil, ràpid i de forma directa a una gran quantitat d'informació, disponible per a tothom qui pugui llegir el codi QR en qüestió.

Tot seguit, a mode de demostració, adjunto un codi QR que jo mateix he creat, a partir del qual es pot accedir a la meva VCard personal que des d'avui trobareu penjada en el blog:

Códigos QR / Qr Codes
Exemple de codi QR
Un altre avantatge important que ens ofereix el fet d'accedir a les pàgines web a través dels codis QR és la possibilitat d'afegir, modificar i crear nova informació en aquesta web sense haver de canviar el QR, sempre que no canviem la URL què inicialment hem inserit. Avui en dia els codis QR cada cop són més habituals i els podem trobar tant en una targeta de visita, com en un diari o en qualsevol botiga.

Així, doncs, considero que encara ens queda molt per a descobrir en relació als codis QR i la seva possible aplicació en l'educació, però sí que és important que comencem a treballar amb aquest i molts altres recursos tecnològics, de caire innovador, i d'un immens potencial educatiu per tal de poder incloure'ls en futurs projectes curriculars. Aquest és un aspecte que actualment, ja s'ha treballat a la població de Rubí, amb un projecte entre l'Ajuntament i alguns centres educatius del municipi i que ha tingut molt bona resposta per part de la població així com les escoles, els docents i, sobretot, els alumnes.

24 d’octubre del 2013

Descobrim la plataforma MOODLE!

En la segona part de la sessió del passat divendres 18 d'Octubre vam treballar amb la plataforma Moodle, però en aquest cas des de la vessant del docent/administrador de l'aula Moodle. D'aquesta manera hem tingut la possibilitat d'organitzar i elaborar activitats per un tema concret de l'aula moodle de mostra que ha estat: Experiencias y/o proyectos educativos innovadores que integran las TIC en su propuesta. 

En aquest sentit penso que es tracta d'una eina amb diverses funcionalitats a l'abast dels docents i discents que en fan ús i que, per tant, és d'una elevada potencialitat educativa. A més ofereix la possibilitat de treballar molta gent a la vegada en una mateixa aula Moodle, fet que fomenta la interacció dels participants i la construcció del coneixement com a resultat d'aquesta interacció entre els alumnes (i en ocasions també el tutor-professor).


Així, doncs, després del primer contacte que hem tingut amb la plataforma web hem començat a treballar en la nostra tasca que no era una altre que l'elaboració d'una activitat relacionada amb la temàtica abans esmentada. 

En aquest cas, la meva companya Esperanza i jo vam decidir centrar-nos en l'obra: "Buenas prácticas con TIC en software libre para la creación de libros digitales", amb el qual vam treballar en la sessió anterior, i proposem als alumnes a participar en un fòrum obert a tot el grup on han de fer tots la seva aportació en relació a alguna de les experiències en que s'explica en el llibre i seguint unes preguntes guia que, nosaltres com a docents del grup, els hi proposem.


Com tots els recursos que hem analitzat fins el moment, aquesta plataforma digital presenta uns avantatges però també certes carències, sempre analitzant-ho des d'una perspectiva de l'educació. Pel que fa als inconvenients de l'eina en podem destacar els següents:
  • La gestió i organització de la interfície requereix un certs coneixements de la plataforma. És per això que, sota el nostra punt de vista, seria necessària la formació del professorat en l'ús de les plataformes Moodle, per tal de poder aprofitar totes les funcionalitats que presenta
  • Presenta un disseny poc viu/dinàmic. És massa rígit/formal fet que en ocasions pot no afavorir la participació de l'alumnat
  • L'elaboració de continguts pot ser compartida entre alumnes-professor però els diferents recursos que s'empren han d'estar configurats prèviament sempre per l'administrador de l'aula

En relació als avantatges que presenta la plataforma Moodle podem dir que:
  • No és una eina que presenti gaire dificultats d'ús (per l'estudiant)
  • Conté una gran varietat de recursos el qual permet elaborar materials d'una gran riquesa didàctica
  • Facilita la construcció del coneixement entre tots (Constructivisme Social)
    • És aquest fet el que la pot diferenciar d'ésser un simple recurs de les TIC en un recurs TAC
  • És un entorn virtual, paral·lel a l'aula real, que pot ser de gran ajuda en el desenvolupament de la tasca del docent
Així, doncs, considerem que l'ús de la plataforma Moodle com a aula virtual d'ensenyament és molt important en una societat com la nostra que avança cap un model de les TIC però és important que aquest no sigui l'únic mitjà de relació entre l'alumnat i el professorat, sinó que també vagi compaginat amb la classe presencial de manera que es pugui realitzar un cert feedback sobre el que es treballa en ambdós contextos. Una metodologia mixta pot afavorir el procés d'ensenyament-aprenentatge dels alumnes.

18 d’octubre del 2013

Fem vídeos amb DomoAnimate!

En la sessió del passat divendres 18 d'Octubre vam explorar l'aplicació online DomoAnimate que es pot trobal al portal web Edu365 (a l'apartat CREA) del Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.

DomoAnimate és una aplicació que et permet crear animacions, les quals poden recrear segons diverses temàtiques, i que compta amb una gran varietat de recursos com imatges, sons, música, editor de textos i altres efectes especials. Així, doncs, destacaríem la riquesa de recursos que presenta aquesta aplicació i que fa d'una cosa simple una bona eina de treball per als i les alumnes.

Inicialment és una aplicació dirigida a l'Educació Infantil, on creiem que pot ser de gran utilitat a l'hora de visionar diverses animacions que hi podem trobar al lloc web. De tota manera, considerem que l'edat idònia per a fer un bon ús d'aquesta eina, potencialment educativa, i aprofitar-la en totes les seves vessants es trobaria a partir de l'Educació Primària i primers cursos d'ESO.

Visió de l'aplicació a l'hora d'iniciar la creació d'una animació

Després d'haver explorat totes les seves funcionalitats pensem que, com tota aplicació, presenta uns avantantges i inconvenients, educativament parlant, que és important tenir en compte. En relació als avantatges considerem que es tracta d'una aplicació molt atractiva pels alumnes per la senzillesa d'aquesta així com la diversió i interacció que implica a l'hora de fer-la servir a l'aula. D'altra banda, la gran varietat de recursos que presenta fa que les produccions animades que es puguin crear en mateix grup-classe siguin totalment diferents i personalitzats en els alumnes. Precisament, centrant-nos en un context del grup-classe una de les funcionalitats a destacar d'aquesta eina és la possibilitat que ens ofereix de compartir les pròpies creacions amb la resta de companys de classe o fins i tot publicar-les al lloc web.

Pel que fa als inconvenients trobem que el fet que sigui una eina exclusivament en anglès pot dificultar la seva aplicació en edats primerenques. D'altra banda la impossibilitat d'afegir recursos propis tals com imatges, àudios o sons fa que dintre la gran varietat de recursos que ofereix l'aplicació, la creativitat dels alumnes quedi certament restringida a allò que ofereix el suport en qüestió.

Des d'una perspectiva de les competències i habilitats  que desenvolupa, un cop analitzada l'aplicació, creiem que són de destacar les següents:
  • Treball en equip i la interacció social
  • Creativitat dels alumnes
  • Competència digital
  • Seqüenciació lògica
  • En els més petits la percepció de l'espai-temps

A nivell de reflexió final, considerem que és una aplicació amb un alt potencial educatiu que ofereix una gran varietat de recursos amb què treballar a l'aula per a millorar moltes de les competències bàsiques dels i de les nostres alumnes. En aquest sentit, també, en destacaríem el grau tant elevat d'interactivitat que permet l'eina en qüestió i que pot ser un instrument més cap a la socialització dels nostres alumnes en el context del grup-classe. Treballant-ho de forma adient explotant totes les funcionalitats que ens ofereix l'aplicació i, evidentment, sense perdre la vessant educativa d'aquesta pot esdevenir, sens dubte, una eina transformadora.

A continuació adjuntem el link de la petita creació vam que poder realitzar durant la sessió durant el procés d'anàlisi de l'aplicació: Peggy & Bunny

17 d’octubre del 2013

Bones pràctiques amb TIC en Software lliure per a la creació de llibres digitals

En el capítol 16 del llibre Políticas educativas y buenas prácticas con TIC, que rep el mateix nom que el títol d'aquesta entradaAlicia Gonzalez y Manuel Rodríguez ens presenten el cas d'una escola d'Andalusia  que realitza un canvi en el seu model educatiu i que té com a eix principal la inclusió de les TIC en els diferents processos d'ensenyament-aprenentatge. Així, doncs, aquesta entrada anirà dedicada a fer un anàlisi d'aquest projecte relacionat amb el Software lliure (llibre digital) i que és considerat per les autores com a bona pràctica amb les TIC.


En primer lloc és important destacar la corrent filosòfica que caracteritza aquest projecte que és el constructivisme social. Des d'aquesta corrent es considera que són els propis individus els que elaboran el seu coneixement a partir del que ja saben així com també les relacions/interaccions socials. Alguns de les característiques d'aquest corrent són:
  • Els individus són els encarregats de construir el seu propi coneixement per mitjà de la interacció social
  • A l'escola, l'alumne participa com agent actiu en el seu procés d'aprenentatge juntament amb el grup d'iguals
  • El llenguatge és l'eina d'aprenentatge per excel·lència, ja que és el vehicle principal de la interacció social


En aquest sentit, doncs, destacar aquesta filosofia que persegueix l'equip docent del centre educatiu i que pretén que siguin els alumnes una part activa en els processos d'aprenentatge, amb l'ajuda de les tecnologies, deixant de banda el tradicional conductisme.  És important, per tant, tenir en compte que en aquest cas l'ús de les TIC és el mitjà per assolir el propòsit del projecte, que no és altre que "estimular l'interès i la motivació dels estudiants en el procés d'aprenentatge".

Seguint en aquesta línia, si ens centrem en les competències que un projecte com aquest desenvolupa en els alumnes, podem destacar les següents competències i/o habilitats:
  • Competència digital
  • Tractament de la informació
  • Comunicació lingüística
  • Aprendre a aprendre

D'altra banda penso que és important tenir en compte la implicació del professorat, sinó tot una part important d'aquest, en el disseny i desenvolupament d'un projecte com aquest, ja que en cas de no ésser així el projecte molt segurament no hagués estat possible. Una de les claus en aquest sentit ha estat la motivació que el professorat ha trobat a través de la tecnologia tal i com afirma el coordinador del projecte TIC.

En relació a la innovació educativa que aquest projecte representa per al món educatiu, vull fer esment d'una de les idees que s'esmenten en el text i és que gràcies a aquest projecte, el centre educatiu ha aconseguit "reforçar les metodologies d'aprenentatge significatiu [...] fent de l'alumnat una part implicada en l'elaboració de continguts i reforçant, per tant, la seva capacitat creativa i de motivació".

Finalment, a nivell de reflexió, penso que és important tenir present les TIC (o TAC segons com ho mirem) en el nostre dia a dia com a professionals de l'educació, ja que són una eina que ens ajudaran a innovar en les nostres pràctiques educatives. Aquesta innovació, però, l'hem d'aconseguir  des de la motivació dels alumnes i mitjançant processos d'aprenentatge actius que els permetin crear els seus propis coneixements sense que l'escola sembli, doncs, una adoctrinació.

16 d’octubre del 2013

EDUCALINE: Llibres digitals interactius

En la sessió d'avui de l'assignatura Tecnologies per a l'Aprenentatge i el Coneixement hem analitzat el portal web Educaline.Tools, el qual recull una gran varietat de recursos, activitats, jocs,... adreçats tant a nens com adults i, també classificat per matèries. En aquesta web podem trobar un gran nombre de llibres digitals que representen un valor afegit enfront el llibre de text tradicional que s'utilitza a les escoles.

Per a dur a terme l'anàlisi d'aquesta eina educativa realitzarem una valoració dels punts forts i febles d'una activitat pertanyent a la matèria d'anglès. Es tracta d'una activitat dirigida a nenes i nens d'entre 7 i 12 anys que forma part de la Lesson 1. A new kid in town (Level A1-A2).
Pantalla inicial de l'activitat a realitzar pels nens i nenes
Com a punts forts d'aquesta activitat penso que es tracta d'un instrument molt més motivador pels alumnes que no pas el tradicional llibre de text. Així, doncs, fomentarem un ambient d'aprenentatge més divertit i motivador, mitjançant l'experiència activa dels i de les infants (entesa com la implicació directa dels alumnes en la construcció i desenvolupament del seu propi procés d'Ensenyament Aprenentatge) i estimulant tots els sentits, com l'oïda, la vista,... 

És precisament des d'aquesta perspectiva d'experiència activa que considero que repercuteix directament en la motivació de l'alumne pel fet de sentir-se agent clau en i durant el seu procés d'aprenentatge. A més a més, la gran varietat d'activitats que hi podem trobar en aquesta eina educativa, fa que la metodologia a l'aula pugui variar segons les necessitats, interessos i motivacions del grup.

L'activitat permet tenir un feedback immediat per part dels alumnes facilitant el procés de correció d'aquestes activitats (listening, grammar, reading,...). Finalment, m'agradaria destacar la possibilitat d'accedir a un diccionari de suport que els i les alumnes poden consultar en qualsevol moment de l'activitat per a poder desenvolupar-la sense problemes.


Pantalla de correció de l'activitat un cop finalitzada
En relació als punts febles o limitacions que presenta aquesta eina didàctica podem destacarne dos bàsicament:

  • D'una banda els recursos necessaris per a poder desenvolupar-la, en aquest cas, materials com per exemple l'ordinador per cada alumne. A més és important que comptin amb altaveus, ja que en moltes de les activitats es requereixen.
  • D'altra banda trobem el problema de poder adaptar les activitats a tots els i les alumnes, és a dir, la capacitat per atendre la diversitat de l'alumnat, ja que en contextos com l'actual podem trobar alumnes a l'aula amb deficiències auditives, visuals, psicomotrius,.. que no permetin el correcte desenvolupament de l'activitat.
  • Finalment, destacaria la mancança que presenta l'aplicatiu per a donar un feedback individualitzat en l'alumne, és a dir, el sistema de correcció es centra únicament en la relació encerts/errades, mentre que potser seria interessant intentar centrar-se més en la persona.

En definitiva, penso que es tracta d'una eina educativa molt recomanable sempre i quan estigui acompanyada d'altres metodologies, ja que el desenvolupament d'aquest per si sola no permetria el correcte desenvolupament de l'assignatura.

5 d’octubre del 2013

Experiències multimèdia

Aquesta entrada corresponent a la 3ª sessió de l'assignatura Tecnologies per a l'Aprenentatge i el Coneixement es dividirà en dos eixos. En primer lloc realitzaré un anàlisi sobre la meva experiència amb les tecnologies i l'ús que n'he fet d'elles, sempre educativament parlant. A continuació passaré a fer un anàlisi d'un projecte educatiu basat en les noves tecnologies, en el qual tractaré d'identificar la finalitat d'aquest, ja sigui reproductiva, interactiva i/o transformadora.

Experiències pròpies:
Si realitzo un feed-back de les meves experiències multimèdia, puc dir que la gran majoria s'han regit per la metodologia típica en un context d'aula-classe i assistir a una presentació de diapositives per mitjà del programa Microsoft Power Point. Si bé és cert que en el primer curs del Grau de Pedagogia, en l'assignatura de Comunicació i Interacció Educativa (TIC) vam realitzar una activitat diferent, la qual requeria un nivell important de creativitat i anàlisi d'informació.

Els objectius de l'activitat era realitzar un anàlisi de l'ús de les tecnologies en una escola de primària per, posteriorment, plasmar-ho en un vídeo propi. Així, doncs, podem dir que els eixos d'intervenció d'aquesta activitat eren els següents:

  • Recollida d'informació sobre les activitats que es realitzen a l'escola en qüestió
  • Anàlisi de la informació i selecció dels continguts més importants
  • Representació de la informació en format audiovisual
Atenent als diferents eixos d'intervenció que presenta l'activitat, penso que podem dir que es tracta d'una activitat amb trets transformadors, ja que requereix d'un important treball de recollida, anàlisi i reproducció de la informació.

A continuació adjunto el vídeo resultant de l'activitat que facilitarà la comprensió dels present anàlisi.



Programa Escuela 2.0:
A continuació analitzaré el projecte ESCUELA 2.0 que desenvolupa el Ministerio de Educación, Cultura y Deporte en col·laboració amb l'Institut Nacional de Tecnologies Educatives i de Formació del Professorat (INTEF). Aquest és un programa que té com a objectiu principal "poner en marcha las aulas digitales del siglo XXI, aulas dotadas de infraestructura tecnológica y de conectividad".

Pel que fa al desenvolupament del mateix, aquest ho fa per mitjà de 5 eixos d'intervenció que són:

  • Aules digitals
  • Garantitzar la conectivitat a Internet
  • Promoure la formació del professorat
  • Generar i facilitar l'accés a materials digitals educatius
  • Implicar als/les alumnes i a les seves famílies
Un cop recollits els diferents eixos d'intervenció de què consta el programa, penso que es tracta d'un projecte més aviat reproductiu malgrat també pretén fomentar la interacció dels i de les alumnes a l'aula així com entre l'escola i les famílies. El fet de catalogar-lo més aviat com un programa reproductiu és deu a la formulació del quart eix d'intervenció que especifica el següent:

  • Generar i facilitar l'accés a materials digitals educatius ajustats als dissenys curriculars tant per a professors/es com per a l'alumnat i les seves famílies
Així, doncs, penso que la intenció d'ajustar els materials digitals als dissenys curriculars representa una normativitat que em fa pensar més aviat en la finalitat reproductiva del projecte.

3 d’octubre del 2013

COMPETÈNCIA DIGITAL

En aquesta segona entrada del blog passaré a parlar de les tecnologies i la competència digital de les persones. Aquests són dos aspectes realment rellevants en una societat com la nostra, cada cop més avançada en el camp de les tecnologies, en ocasions també és anomenada com la Societat 2.0

És en aquest context on sorgeix el concepte de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC), el qual no consta d'una definició oficial, però que fa referència al conjunt de recursos (llibres, aparells, dispositius,...) que ens permeten accedir, representar i difondre la informació.

"No és el que el Software fa, és el que fa l'usuari" (Hugh ©)
Penso que encara que sigui d'una manera simple, el missatge que pretén donar la vinyeta és molt contundent i ens fa entendre el què de la competència digital de les persones. Avui en dia vivim envoltats d'una gran quantitat d'aparells i eines tecnològiques, cada cop més complexes que, en certa manera, busquen facilitar-nos el nostre dia a dia. Però com ja vaig comentar en la primera entrada d'aquest blog, l'important no és saber fer ús d'aquests recursos, sinó saber fer un bon ús.

És en aquesta idea on m'agradaria incidir-hi de manera especial i destacar la necessitat que tenim (les persones) de comptar amb una bona competència digital que ens permeti explotar al màxim totes les possibilitats que ens ofereixen les TIC, especialment en l'àmbit de l'educació on hem de treballar per a fomentar l'aprenentatge mitjançant les tecnologies (TAC).

En conclusió, en relació amb la vinyeta, penso que l'important no és el què podem fer amb l'ampli ventall de tecnologies que ens ofereix avui en dia la societat, sinó el què nosaltres som capaços de fer amb elles. Com a futurs pedagogs que som, si parlem en clau educativa, és vital treballar per a fomentar l'ús pedagògic de les tecnologies a l'aula, deixar de banda el concepte de les TIC, massa genèric per a la societat, i treballar en vistes a les Tecnologies per a l'Aprenentatge i el Coneixement (TAC).


Imatge extreta el 27-09-2013 [En línia] des de: http://smarterware.org/1144/its-not-what-the-software-does

23 de setembre del 2013

ANÀLISI DEL VÍDEO: Les tecnologies a l'abast de tothom?

En aquesta primera entrada del blog passaré a analitzar el vídeo visualitzat a l'aula el dia de la presentació de l'assignatura Tecnologies per a l'Aprenentatge i la Comunicació (TAC). Aquest tracta d'una càmera oculta amb un clar to humorístic d'un programa alemany que pretén donar a conèixer la multifuncionalitat dels recursos tecnològics, en aquest cas, una 'tablet'.

Penso que darrea d'aquesta campanya publicitària hi ha un missatge molt fort que vindria a dir: "Amb les tecnologies ho pots fer tot"  i que ve recoltzat per la demostració de diverses tasques que podríem dir que són quotidianes per tothom. A més a més, juguen amb la màgia, el sentit de l'humor i la sorpresa per fer arribar aquest missatge a les persones a qui va dirigida la càmera oculta.

Un dels moments de la càmara oculta
Un dels moments de la càmera oculta
Malgrat tot, penso que hi ha un altre missatge ocult, també molt important, a tenir en compte, que és l'elevat cost econòmic de molts dels recursos dels què disposem avui en dia. No és cap secret que l'evolució de la tecnologia en els últims anys ha estat vertiginosa, però evidentment això té uns costos, un preu que els usuaris han de pagar. Malauradament estem parlant d'uns preus que no es troben a l'abast de tothom i, molt menys, en la situació econòmica que actualment vivim.

Així, doncs, és important valorar les noves tecnologies en totes les seves dimensions i tenir en compte que, malgrat ens permeten realitzar una gran varietat de tasques, això té un cost i, encara més important, requereix d'un aprenentatge per part de l'usuari. Perquè recordem: No és el mateix saber fer ús, que saber fer un BON ús!


Per visualitzar el vídeo analitzat en la present entrada fer click en el següent vídeo: https://www.youtube.com/watch?v=1mfHt8JcHGs