24 d’octubre del 2013

Descobrim la plataforma MOODLE!

En la segona part de la sessió del passat divendres 18 d'Octubre vam treballar amb la plataforma Moodle, però en aquest cas des de la vessant del docent/administrador de l'aula Moodle. D'aquesta manera hem tingut la possibilitat d'organitzar i elaborar activitats per un tema concret de l'aula moodle de mostra que ha estat: Experiencias y/o proyectos educativos innovadores que integran las TIC en su propuesta. 

En aquest sentit penso que es tracta d'una eina amb diverses funcionalitats a l'abast dels docents i discents que en fan ús i que, per tant, és d'una elevada potencialitat educativa. A més ofereix la possibilitat de treballar molta gent a la vegada en una mateixa aula Moodle, fet que fomenta la interacció dels participants i la construcció del coneixement com a resultat d'aquesta interacció entre els alumnes (i en ocasions també el tutor-professor).


Així, doncs, després del primer contacte que hem tingut amb la plataforma web hem començat a treballar en la nostra tasca que no era una altre que l'elaboració d'una activitat relacionada amb la temàtica abans esmentada. 

En aquest cas, la meva companya Esperanza i jo vam decidir centrar-nos en l'obra: "Buenas prácticas con TIC en software libre para la creación de libros digitales", amb el qual vam treballar en la sessió anterior, i proposem als alumnes a participar en un fòrum obert a tot el grup on han de fer tots la seva aportació en relació a alguna de les experiències en que s'explica en el llibre i seguint unes preguntes guia que, nosaltres com a docents del grup, els hi proposem.


Com tots els recursos que hem analitzat fins el moment, aquesta plataforma digital presenta uns avantatges però també certes carències, sempre analitzant-ho des d'una perspectiva de l'educació. Pel que fa als inconvenients de l'eina en podem destacar els següents:
  • La gestió i organització de la interfície requereix un certs coneixements de la plataforma. És per això que, sota el nostra punt de vista, seria necessària la formació del professorat en l'ús de les plataformes Moodle, per tal de poder aprofitar totes les funcionalitats que presenta
  • Presenta un disseny poc viu/dinàmic. És massa rígit/formal fet que en ocasions pot no afavorir la participació de l'alumnat
  • L'elaboració de continguts pot ser compartida entre alumnes-professor però els diferents recursos que s'empren han d'estar configurats prèviament sempre per l'administrador de l'aula

En relació als avantatges que presenta la plataforma Moodle podem dir que:
  • No és una eina que presenti gaire dificultats d'ús (per l'estudiant)
  • Conté una gran varietat de recursos el qual permet elaborar materials d'una gran riquesa didàctica
  • Facilita la construcció del coneixement entre tots (Constructivisme Social)
    • És aquest fet el que la pot diferenciar d'ésser un simple recurs de les TIC en un recurs TAC
  • És un entorn virtual, paral·lel a l'aula real, que pot ser de gran ajuda en el desenvolupament de la tasca del docent
Així, doncs, considerem que l'ús de la plataforma Moodle com a aula virtual d'ensenyament és molt important en una societat com la nostra que avança cap un model de les TIC però és important que aquest no sigui l'únic mitjà de relació entre l'alumnat i el professorat, sinó que també vagi compaginat amb la classe presencial de manera que es pugui realitzar un cert feedback sobre el que es treballa en ambdós contextos. Una metodologia mixta pot afavorir el procés d'ensenyament-aprenentatge dels alumnes.

2 comentaris:

  1. Hola Àlex! Penso que has estat molt encertat al plantejar que seria necessària la formació del professorat en l'ús de les plataformes Moodle per tal de poder treur-re el màxim benefici possible d'aquesta experiència. Comparteixo totalment aquesta opinió amb tu i penso que com a futurs/es pedagogs podríem inicidir en aquesta vessant.

    Salutacions!

    ResponElimina
  2. Tot i que consideres que el Moodle és una eina que permet un enfocament més centrat en la elaboració de coneixement que no en la repetició de informació. Penso que com a qualsevol eina pot vehiculitzar propostes també molt reproducitves. Segurament si fas una anàlisi de l'ús que has fet als teus estudis, potser trobaras propostes més per la construcció del coneixement i més per la reproducció.

    ResponElimina