16 d’octubre del 2013

EDUCALINE: Llibres digitals interactius

En la sessió d'avui de l'assignatura Tecnologies per a l'Aprenentatge i el Coneixement hem analitzat el portal web Educaline.Tools, el qual recull una gran varietat de recursos, activitats, jocs,... adreçats tant a nens com adults i, també classificat per matèries. En aquesta web podem trobar un gran nombre de llibres digitals que representen un valor afegit enfront el llibre de text tradicional que s'utilitza a les escoles.

Per a dur a terme l'anàlisi d'aquesta eina educativa realitzarem una valoració dels punts forts i febles d'una activitat pertanyent a la matèria d'anglès. Es tracta d'una activitat dirigida a nenes i nens d'entre 7 i 12 anys que forma part de la Lesson 1. A new kid in town (Level A1-A2).
Pantalla inicial de l'activitat a realitzar pels nens i nenes
Com a punts forts d'aquesta activitat penso que es tracta d'un instrument molt més motivador pels alumnes que no pas el tradicional llibre de text. Així, doncs, fomentarem un ambient d'aprenentatge més divertit i motivador, mitjançant l'experiència activa dels i de les infants (entesa com la implicació directa dels alumnes en la construcció i desenvolupament del seu propi procés d'Ensenyament Aprenentatge) i estimulant tots els sentits, com l'oïda, la vista,... 

És precisament des d'aquesta perspectiva d'experiència activa que considero que repercuteix directament en la motivació de l'alumne pel fet de sentir-se agent clau en i durant el seu procés d'aprenentatge. A més a més, la gran varietat d'activitats que hi podem trobar en aquesta eina educativa, fa que la metodologia a l'aula pugui variar segons les necessitats, interessos i motivacions del grup.

L'activitat permet tenir un feedback immediat per part dels alumnes facilitant el procés de correció d'aquestes activitats (listening, grammar, reading,...). Finalment, m'agradaria destacar la possibilitat d'accedir a un diccionari de suport que els i les alumnes poden consultar en qualsevol moment de l'activitat per a poder desenvolupar-la sense problemes.


Pantalla de correció de l'activitat un cop finalitzada
En relació als punts febles o limitacions que presenta aquesta eina didàctica podem destacarne dos bàsicament:

  • D'una banda els recursos necessaris per a poder desenvolupar-la, en aquest cas, materials com per exemple l'ordinador per cada alumne. A més és important que comptin amb altaveus, ja que en moltes de les activitats es requereixen.
  • D'altra banda trobem el problema de poder adaptar les activitats a tots els i les alumnes, és a dir, la capacitat per atendre la diversitat de l'alumnat, ja que en contextos com l'actual podem trobar alumnes a l'aula amb deficiències auditives, visuals, psicomotrius,.. que no permetin el correcte desenvolupament de l'activitat.
  • Finalment, destacaria la mancança que presenta l'aplicatiu per a donar un feedback individualitzat en l'alumne, és a dir, el sistema de correcció es centra únicament en la relació encerts/errades, mentre que potser seria interessant intentar centrar-se més en la persona.

En definitiva, penso que es tracta d'una eina educativa molt recomanable sempre i quan estigui acompanyada d'altres metodologies, ja que el desenvolupament d'aquest per si sola no permetria el correcte desenvolupament de l'assignatura.

1 comentari:

  1. Pots ser hauries de definir millor que vol dir "experiència activa" ja que moltes d'aquestes activitats no activen molt la participació cognitivament parlant de l'estudiant, en particular, quan no donen un feedback personalitzat. Respecte de l'increment de la motivació, es suposa que a mesura que es van fent servir aquests materials, la motivació baixa, a menys que el que s'hagi de fer sigui interesant.

    ResponElimina